GRATIS bezorging binnen 3 dagen |GRATIS proefrit aanvragen | ✅ 97% van onze klanten beveelt ons aan

elektrische step legaal

In dit bericht

Elektrische steps in Nederland? Wat zijn de regels?

De laatste jaren zijn elektrische steps steeds populairder geworden en je ziet ze veel terug in het straatbeeld, maar misschien heb je ook gehoord dat de elektrische step verboden in Nederland is. Dit brengt veel verwarring met zich mee! Daarom leggen we je in deze blog uit onder welke omstandigheden de elektrische step legaal is en welke regels er zoal gelden vanaf 2022. Wij halen onze informatie van officiële instanties zoals de RDW regelgeving, Rijksoverheid en de ANWB en vatten deze duidelijk samen in een overzicht, zodat je weer helemaal up-to-date bent van de actuele wetgeving rondom de elektrische step!

Is de elektrische step legaal in Nederland op openbare wegen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: op dit moment zijn de meeste steps niet legaal op openbare wegen in Nederland. Er gelden echter uitzonderingen: een elektrische step is legaal op de openbare weg als deze is goedgekeurd door de RDW. Concreet houdt dit in dat de RDW regelgeving bepaalt of de desbetreffende step als “elektrische bromfiets” kan worden aangewezen. Is dit het geval, dan mag je met de e step op de openbare weg. Wil je dus een elektrische step kopen en deelnemen aan het verkeer om bijvoorbeeld naar je werk of school te gaan, dan moet je goed kijken welke elektrische step verboden of legaal is.

Wanneer wordt de e step wel toegestaan in Nederland?

Er komen beleidsveranderingen aan en er gaat het een en ander veranderen rondom de wetgeving van de elektrische step. Het kader voor LEV (Lichte Elektrische Voertuigen – waar elektrische steps dus ook onder vallen) is namelijk herzien en dit zal per 1-1-2023 gelden. De e-step wordt dan in een nieuwe voertuigcategorie geplaatst met eigen verkeersregels en voertuigeisen. De RDW is hier verantwoordelijk voor en wordt aangezien als onafhankelijke keuringsinstantie.

Welke voertuigeisen gelden er voor de elektrische step?

Op dit moment geldt de elektrische step als “bijzondere voertuig”. Voor dit type voertuig gelden de volgende eisen:
• Het voertuig haalt een maximumsnelheid van 25 km/uur en dit kan en mag niet opgevoerd worden.
• Het voertuig is voorzien van een Voertuig Identificatie Nummer oftewel VIN. Dit VIN zit in het frame, het chassis of op een andere vergelijkbaar oppervlak van het voertuig ingeslagen en is goed leesbaar.
• Het voertuig heeft een verzekeringsplaatje.
• Het voertuig heeft een maximumlengte van 300 centimeter, maximumbreedte van 75 centimeter en een maximumhoogte van 200 centimeter.
• Het maximumgewicht van het voertuig is 125 kilogram.
• De accu van het voertuig is VN/ECE nr. 136 goedgekeurd en is goed bevestigd.
• De bediening van het voertuig is eenvoudig te bedienen en zit op een zichtbare en herkenbare plek.
• De wielen bestaan uit luchtbanden.
• Het voertuig heeft minimaal twee werkende remsystemen die onafhankelijk van elkaar kunnen werken en ieder een wiel kunnen afremmen.
• Heeft het voertuig een elektromotor, dan heeft deze een maximaal vermogen van 4 kW. Bij een verbrandingsmotor geldt een maximale cilinderinhoud van 50 m³.
• Het voertuig heeft aan de voorkant en achterkant verlichting, minimaal 1 remlicht en 2 richtingaanwijzers aan beide zijden.
• Het voertuig heeft een goed hoorbare bel of hoorn met een vaste toonhoogte.
• Het voertuig is voorzien van reflectoren in rood, wit of geel.

Hoe wordt een elektrische step gekeurd?

In eerste instantie kan de fabrikant, importeur of distributeur de elektrische step in Nederland laten keuren of deze aan de eisen van een bijzondere bromfiets voldoet. Er moet dan een verzoek van aanwijzing ingediend worden bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Het contactformulier staat op de website van de Rijksoverheid. Er vindt een intakegesprek plaats waarbij de aanvrager moet aantonen dat het voertuig veilig is. Vervolgens moet de RDW de elektrische step nog beoordelen en toetsen op technische aspecten. De RDW stelt vervolgens een rapport op en deze wordt teruggekoppeld aan het ministerie van IenW. Uiteindelijk zal het ministerie binnen vier weken besluiten of de elektrische step legaal mag deelnemen in het verkeer. Dit goedkeuringsproces kost geld en de rekening komt bij de aanvrager terecht. Men hanteert een vast uurtarief van € 12.

Kan ik als particuliere gebruiker ook de elektrische step laten keuren?

Ga je als particulier zelf een elektrische step kopen, bijvoorbeeld uit het buitenland en is deze nog niet in Nederland gekeurd? Dan is het ook mogelijk om deze als particulier te laten keuren. Dit kost € 307, maar houdt er rekening mee dat het heel lang kan duren voordat je antwoord krijgt. Ook moet je over de juiste documenten beschikken voordat je aanvraag überhaupt in behandeling wordt genomen. Daarom zijn het vaak de fabrikanten, importeurs of distributeurs die de aanvraag ter goedkeuring van elektrische steps indienen. Wil je zeker weten dat jouw elektrische step gekeurd reeds gekeurd is? Shop dan bij Zero Steps!

Wat gaat er veranderen per 1-1-2023 qua beleid voor elektrische steps?

Hieronder zetten we op een rijtje onder welke omstandigheden de elektrische step legaal wordt vanaf 1-1-2023:
• Minimumleeftijd gebruik elektrische step: 16 jaar
• Maximumconstructiesnelheid: 25 km/u
• Maximale massa van een elektrische step: 55 kg
• Maximale afmetingen: 2 x 0,75 x 1,50 m
• Kenteken: verplicht
• Gebruik helm: niet verplicht
• Mag je met een elektrisch step op een fietspad: ja, de plaats van een e-step op de openbare weg is op het fietspad
• Verzekering: valt onder Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM)

Verder is het goed om te weten dat de eisen per land verschillen en de bovengenoemde factoren alleen voor Nederland gelden. Er komt in de toekomst ook nog een Europees kader voor LEV, zodat de regels in alle EU-landen gelijkgetrokken worden. Alleen is nog niet bekend wanneer het Europese kader komt. De gesprekken tussen EU-lidstaten lopen op dit moment nog. Tot die tijd zal de RDW regelgeving in Nederland gelden.

Heb ik voor een elektrische step een rijbewijs nodig?

Voor de elektrische step is GEEN rijbewijs nodig als het type e-step als een bijzondere bromfiets wordt gezien. Dit betekent dus dat de Ninebot by Segway step legaal te gebruiken is zonder het bezit van een rijbewijs. Voor andere soorten (motorsteps zoals de Go-Ped) moet je wel weer een rijbewijs (AM) hebben. Check dit dus altijd goed na als je een elektrische step gaat kopen. Koop je de e-step bij Zero Steps, dan vertellen we je dit er altijd duidelijk bij!

Vanaf welke leeftijd mag je een elektrische step rijden?

In Nederland geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Dit is tevens de minimumleeftijd waarop je je AM rijbewijs mag halen. Zoals je zonet al hebt kunnen lezen, heb je dit AM rijbewijs voor bepaalde types elektrische steps nodig.

Zijn alle elektrische steps verboden in Nederland?

Op dit moment zijn er een aantal soorten elektrische steps die legaal de openbare weg op kunnen. De elektrische steps die verboden zijn, voldoen op dit moment niet aan de strenge veiligheidseisen die aan voertuigen worden gesteld.

Elektrische steps verzekeren, hoe zit dat?

Het is verplicht om je elektrische step te verzekeren als je met de elektrische step legaal de weg op wilt. Je hebt dan een verzekeringsplaatje nodig en een VIN (Voertuig Identificatie Nummer). Op dit moment zijn er slechts een aantal verzekeraars in Nederland die e-steps laten verzekeren. Heb je eenmaal een verzekeraar gevonden die elektrische steps accepteert, dan worden deze op dezelfde manier verzekerd als een brommer. Heb je dus geen verzekering, geen VIN en geen verzekeringsplaatje, dan is de elektrische step verboden om mee te rijden in Nederland.

Interessant artikel?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op Linkdin
Delen Pinterest
Delen via WhatsApp
Delen via E-mail

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

GRATIS proefrit

Wil je een proefritje maken op een van de steps? Vraag dan een gratis proefrit aan!