Elektrische step verzekeren

Elektrische steps verzekeren in Nederland en België: hoe zit dat?

Je ziet het steeds vaker op straat: mensen die met een e-step van A naar B gaan. Dit ziet er superhandig uit! Wil jij dit ook, dan is een elektrische step kopen de eerste stap, maar is de elektrische step verzekeren dan een verplichte vervolgstap? Je leest het in deze blog! We gaan eerst in op de situatie in Nederland en daarna is België aan de beurt.

Elektrische step verzekeren in Nederland

Is de elektrische step verzekeren in Nederland verplicht? Het antwoord is ja! Volgens de RDW verzekering check wordt de e-step namelijk als een “bijzondere bromfiets” gezien en daar heb je dus ook een WA verzekering elektrische step voor nodig. Ook heb je een verzekeringsplaatje en een VIN (Voertuig Identificatie Nummer) nodig (die soms incorrect FIN nummer in Nederland wordt genoemd). Let op: op dit moment zijn er echter maar een aantal elektrische steps goedgekeurd door de RDW. Alleen voor deze gekeurde e-steps kun je een verzekering aanvragen.

Daarnaast is een ANWB aansprakelijkheidsverzekering sowieso handig om te hebben. Niet alleen bij elektrische step ongelukken, maar ook in andere situaties waar je schade veroorzaakt bij derden vergoedt de ANWB aansprakelijkheidsverzekering de gemaakte kosten.

Hoe regel je een verzekering voor de e-step in Nederland?

In het verleden was het mogelijk om een verzekering voor elektrische steps af te sluiten bij Unigarant. Echter zijn zij inmiddels gestopt met het verzekeren van elektrische steps, maar gelukkig kun je bij een aantal andere verzekeringen zoals Diks en Bokhorst verzekeringen terecht. Het is dan belangrijk dat je het laatste kenteken van RDW bij Diks en Bokhorst opgeeft. In Nederland gelden er momenteel strenge regels omtrent elektrische steps, dus vandaar dat je slechts bij een paar verzekeraars je e-step kunt laten verzekeren. Verder is – zoals eerder benoemd – een VIN verplicht bij een elektrische step. Ook dien je over de juiste papieren te beschikken. Deze krijg je als het goed is al bij de aanschaf van de elektrische step. Heb je alle benodigde gegevens? Dan verzeker je de e-step op dezelfde manier als een brommer. Heb je een elektrische step zonder kenteken, dan is het momenteel niet mogelijk om het te verzekeren. Dit komt doordat de elektrische step in Nederland als een “bijzondere bromfiets” wordt gezien. De steps is qua eisen dan ook hetzelfde als die van een bromfiets (die ook altijd een kenteken heeft). Heeft jouw e-step dus geen kenteken, dan kun je ook geen verzekering afsluiten.

Elektrische step verzekeren in België

België verschilt met Nederland. Is een familiale verzekering dan verplicht in België? Nee, maar het is zeker wel aan te raden. In het geval dat je met de elektrische step een ongeluk krijgt en schade veroorzaakt bij derden, is deze verzekering wel zo fijn om te hebben. De verzekering zal dan de schade van de andere partij vergoeden. Let er echter op dat een familiale verzekering alleen geschikt is voor een step zonder zadel en een maximale snelheid heeft van 25 km/uur.

Heb je een elektrische step met zadel en/of is de maximale snelheid boven de 25 km/uur? Dan is de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (oftewel BA) verplicht. In België wordt dit type e-step (afhankelijk van de snelheid) namelijk aangemerkt als bromfiets klasse A of B. Deze verzekeringsplicht is in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen WAM in België vastgelegd. Het als in Nederland is het dan van belang dat je over de juiste papieren beschikt als je deze BA aanvraagt. Controleer dus bij de elektrische step kopen of er een COC (Certificate of Conformity) bij zit. Dit document geeft namelijk aan dat de elektrische step de openbare weg op mag in België.

Hoe regel je een verzekering voor de e-step in België?

Het advies is om het zekere voor het onzekere te nemen en je toch te laten verzekeren, ook al is het niet verplicht. Een ongeluk met de elektrische step is namelijk zo gebeurd! Ook al ben je nog zo oplettend en voorzichtig in het verkeer, dit betekent niet dat anderen dit dan ook zijn. Bij de verzekeraars AXA en Ethias is het mogelijk om in België de elektrische step zonder zadel en een maximumsnelheid van 25 km/uur te laten verzekeren. Je bent dan verzekerd tegen diefstal en materiële schade van de elektrische step bij een ongeluk bijvoorbeeld. De BA verzekering en rechtsbijstand krijg je via de familiale verzekering.

Recente blogs

31-03-2022
Elektrische step accu
31-03-2022
Elektrische step actieradius
31-03-2022
Elektrische step opvoeren
31-03-2022
Elektrische step slot
31-03-2022
Elektrische step verzekeren
31-03-2022
Elektrische step met kenteken
31-03-2022
Hoeveel kost een elektrische step

Alwin van Zerosteps.nl

Online

Klarna - Betaal in 3 delen

Betaal in 3 renteloze delen om de kosten te spreiden.
0